Begin je reis met het ontdekken van het gewenste reisdoel

Vaak zit je als mens vast in je eigen systeem en overtuigingen. Een reis - een ander uitzicht - geeft je vaak de mogelijkheid om te ontdekken hoe het ook anders kan. Hoe geven andere mensen vorm aan hun leven? Hoe voelt het op een plek waar het lukt om helemaal tot rust te komen? Met behulp van hypnotherapie kun je op een innerlijke reis gaan en je eigen binnenwereld onderzoeken.


Mensen gaan meestal niet op vakantie met als doel om te veranderen, net zo goed als iemand niet naar de praktijk komt voor een innerlijke reis. Vaak is de aanleiding een andere, namelijk lichamelijke en/of emotionele pijn. Deze klachten moeten vooral verminderen, mogen er niet zijn. Als mens hebben we vaak veel copingmechanismen om de pijn maar niet te hoeven voelen.

 

We beginnen de reis met het ontdekken van jouw gewenste reisdoel
Als therapeut heb ik vaak gezien hoe mensen vast kunnen zitten in hun eigen systeem en overtuigingen. Het is alsof je op dezelfde plek blijft hangen, zonder zicht op een uitweg. Maar net zoals een reis naar een nieuwe bestemming je horizon kan verbreden, kan een innerlijke reis dat ook doen. Hypnotherapie biedt een unieke kans om je eigen binnenwereld te verkennen en te ontdekken hoe het wel anders kan.

 

Maar hoe bepaal je eigenlijk de reisbestemming, dat waaraan gewerkt wordt of wat nodig is om te ontdekken? Want vaak weet je duidelijk wat je niet meer wilt, je wilt bijvoorbeeld minder pijn of minder boos zijn. Wat je dan wél wilt, weet je vaak niet. De pijn slokt je energie op;
de boosheid vreet je van binnen op. Het negatieve krijgt daardoor nog meer aandacht. Je kan gaan ontdekken dat bijvoorbeeld achter de hulpvraag van bijvoorbeeld ‘minder pijn willen’ de positief geformuleerde wens naar ‘meer rust en lichtheid’ ligt. Woorden als ‘niet’ of ‘minder’ zijn woorden met een negatieve lading. Dus zorg ervoor dat elk woord een positieve lading. Door je doel positief te formuleren, creëren we een richting die je energie geeft en je vooruit helpt.

 

Zelfredzaamheid bekrachtigen
Vaak denken mensen dat ik als therapeut hun problemen kan oplossen. Maar de echte kracht ligt bij jou. Met bijvoorbeeld een op maat gemaakte visualisatie help ik je om je eigen reisbestemming te ontdekken. Dit proces versterkt je zelfredzaamheid en geeft je het vertrouwen dat je de oplossingen in jezelf kunt vinden. Zo leer je niet alleen om met je huidige problemen om te gaan, maar ontdek je ook nieuwe mogelijkheden en hulpbronnen binnen jezelf.

 

Innerlijke rust vinden
Innerlijke trancereizen bieden ook een veilige ruimte waarin emoties naar boven kunnen komen die in het dagelijkse leven vaak bedekt blijven, zodat verwerking mogelijk wordt. Tijdens deze reizen kunnen ook de onbewuste negatieve overtuigingen aan het licht komen en getransformeerd worden. Dit versterkt je zelfvertrouwen en helpt je om patronen te doorbreken. Alleen jij kunt deze innerlijke reis maken, terwijl ik je als ‘reisleider’ begeleid en ondersteun.

 

De kracht van hypnotherapie
Met hypnotherapie kan je negatieve overtuigingen veranderen, emoties loslaten, patronen doorbreken en interne hulpbronnen aanboren. Antwoorden op lang sudderende vragen kunnen naar boven komen, waardoor je meer innerlijke rust kan gaan ervaren. En door eerst iets in trance te oefenen, kun je het later in het dagelijks leven met meer gemak uitvoeren. Om deze reden wordt ook in de topsport met imaginaties en visualisaties gewerkt. En voor het prikkelbare darm syndroom (PDS) is de werking van hypnotherapie zelfs wetenschappelijk aangetoond!

 

Waarachtigheid en veiligheid
Tijdens imaginaire reizen kom je op prachtige bestemmingen waar je de veiligheid en rust kunt vinden die nodig zijn voor heling. Opgekropte spanning kan eindelijk zijn weg naar buiten vinden, waardoor zowel lichaam als geest ontspannen. In trance is er ruimte voor mildheid, waarachtigheid en liefde, zodat je de grote uitdagingen van het leven kunt onderzoeken en accepteren. Net zoals tijdens een echte reis, kun je nieuwe ervaringen opdoen en negatieve overtuigingen omzetten in behulpzame gedachten en gevoelens.

 

Horen, zien, voelen, ruiken
Het positieve doel ontdekken is de eerste stap uit de vicieuze cirkel, uit de spiraal naar beneden, uit de innerlijke onrust. Het onderbewuste krijgt met de positieve doelformulering ook al richting om de innerlijke beelden en gevoelens die hierbij horen met nieuwsgierigheid te gaan onderzoeken. Een aantrekkelijk doel wordt zo zintuigelijk mogelijk - in horen, zien, voelen, ruiken - beschreven, zodat het kan worden ervaren en toetsbaar is. En de innerlijke trancereizen geven de ruimte om het gewenste doel te kunnen visualiseren en te ervaren wat er nog nodig is om dit doel te realiseren.

 

Laten we samen deze reis beginnen en de weg vrijmaken naar een leven met meer rust, lichtheid en positieve veranderingen.