De rol van het brein bij aanhoudende klachten: Hoe stress en onderdrukte emoties bijdragen aan pijn en wat je kunt doen om uit de vicieuze cirkel te breken.
Veel mensen met chronische pijn of aanhoudende lichamelijke klachten, zoals Long Covid of Tension Myositis Syndroom (TMS), worstelen met de vicieuze cirkel van pijn, vermoeidheid, stress of frustratie. Het brein speelt hierbij een centrale rol. Wanneer we stress ervaren of onderdrukte emoties niet goed kunnen verwerken, kan dit leiden tot veranderingen in het lichaam die zich kan uiten in fysieke pijn. Deze pijn wordt dus niet veroorzaakt wordt door lichamelijke schade, maar door psychologische factoren zoals stress en onverwerkte emoties.
Wat gebeurt er in het brein?
Het brein speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van aanhoudende klachten. Wanneer we langdurig stress ervaren of negatieve emoties onderdrukken (onderdrukt betekend veelal niet bewust zijn van die emoties), reageert het brein op de negatieve ervaringen die er zijn. Het brein 'leert' als het ware om pijn te associëren met stress of onopgeloste emotionele blokkades, waardoor de pijn blijft aanhouden of zelf versterkt kan worden.
Wat kun je doen om de vicieuze cirkel te doorbreken?
Uit de vicieuze cirkel van chronische klachten komen vereist een aanpak die zowel het brein als het lichaam betrekt. Er zijn verschillende stappen die je kunt zetten om deze cirkel te doorbreken en het herstelproces in gang te zetten:
GERUSSTELLEN – Je laten geruststellen door de arts, als bevestiging dat er niets stuk is. Om daarna te leren te ontspannen, ondanks de nare lichamelijke gewaarwordingen. Door technieken zoals visualisaties (evidence based bij PDS klachten) kan je het brein helpen om de overreactie op pijnsignalen te verminderen. Het leren kalmeren van je zenuwstelsel is essentieel om de vicieuze cirkel van pijn en angst te doorbreken!
BEWEWEGING – Lichamelijke activiteit helpt niet alleen om de fysieke gezondheid te verbeteren, maar het vermindert ook de spanning die zich vaak in het lichaam ophoopt door langdurige stress of pijn. Zoek die beweging waar jij blij van wordt en die passend is voor jou.
KEUZES MAKEN – Het is belangrijk om keuzes te maken die het herstel bevorderen, zoals het stellen van gezonde grenzen. Wanneer je je grenzen leert herkennen en respecteren, geef je jezelf de ruimte om te herstellen.
ZINVOLLE BEZIGHEDEN– Activiteiten die energie geven, in positief contact zijn met een ander, of werk dat voldoening schenkt, kunnen helpen om je aandacht van de pijn af te leiden en het brein te herprogrammeren naar een positievere focus.
ZELFCOMPASSIE – Veel mensen met chronische klachten zijn geneigd om zichzelf te veroordelen. Zelfcompassie is essentieel voor het herstel, omdat het brein zo de ruimte krijgt om te ontspannen en los te laten.
EMOTIES VERWERKEN – Het is belangrijk om onderdrukte emoties zoals boosheid en verdriet te ontdekken, te (h)erkennen en te verwerken. Emoties negeren geeft verhoogde spanning in je lijf. Door emoties te (h)erkennen en te verwerken, help je het brein en lichaam om de pijn los te laten.