blog

 • 17/06/2024
  Begin je reis met het ontdekken van het gewenste reisdoel

  Vaak zit je als mens vast in je eigen systeem en overtuigingen. Een reis - een ander uitzicht - geeft je vaak de mogelijkheid om te ontdekken hoe het ook anders kan. Hoe geven andere mensen vorm aan hun leven? Hoe voelt het op een plek waar het lukt om helemaal tot rust te komen? Met behulp van hypnotherapie kun je op een innerlijke reis gaan en je eigen binnenwereld onderzoeken.


  Mensen gaan meestal niet op vakantie met als doel om te veranderen, net zo goed als iemand niet naar de praktijk komt voor een innerlijke reis. Vaak is de aanleiding een andere, namelijk lichamelijke en/of emotionele pijn. Deze klachten moeten vooral verminderen, mogen er niet zijn. Als mens hebben we vaak veel copingmechanismen om de pijn maar niet te hoeven voelen.

   

  We beginnen de reis met het ontdekken van jouw gewenste reisdoel
  Als therapeut heb ik vaak gezien hoe mensen vast kunnen zitten in hun eigen systeem en overtuigingen. Het is alsof je op dezelfde plek blijft hangen, zonder zicht op een uitweg. Maar net zoals een reis naar een nieuwe bestemming je horizon kan verbreden, kan een innerlijke reis dat ook doen. Hypnotherapie biedt een unieke kans om je eigen binnenwereld te verkennen en te ontdekken hoe het wel anders kan.

   

  Maar hoe bepaal je eigenlijk de reisbestemming, dat waaraan gewerkt wordt of wat nodig is om te ontdekken? Want vaak weet je duidelijk wat je niet meer wilt, je wilt bijvoorbeeld minder pijn of minder boos zijn. Wat je dan wél wilt, weet je vaak niet. De pijn slokt je energie op;
de boosheid vreet je van binnen op. Het negatieve krijgt daardoor nog meer aandacht. Je kan gaan ontdekken dat bijvoorbeeld achter de hulpvraag van bijvoorbeeld ‘minder pijn willen’ de positief geformuleerde wens naar ‘meer rust en lichtheid’ ligt. Woorden als ‘niet’ of ‘minder’ zijn woorden met een negatieve lading. Dus zorg ervoor dat elk woord een positieve lading. Door je doel positief te formuleren, creëren we een richting die je energie geeft en je vooruit helpt.

   

  Zelfredzaamheid bekrachtigen
  Vaak denken mensen dat ik als therapeut hun problemen kan oplossen. Maar de echte kracht ligt bij jou. Met bijvoorbeeld een op maat gemaakte visualisatie help ik je om je eigen reisbestemming te ontdekken. Dit proces versterkt je zelfredzaamheid en geeft je het vertrouwen dat je de oplossingen in jezelf kunt vinden. Zo leer je niet alleen om met je huidige problemen om te gaan, maar ontdek je ook nieuwe mogelijkheden en hulpbronnen binnen jezelf.

   

  Innerlijke rust vinden
  Innerlijke trancereizen bieden ook een veilige ruimte waarin emoties naar boven kunnen komen die in het dagelijkse leven vaak bedekt blijven, zodat verwerking mogelijk wordt. Tijdens deze reizen kunnen ook de onbewuste negatieve overtuigingen aan het licht komen en getransformeerd worden. Dit versterkt je zelfvertrouwen en helpt je om patronen te doorbreken. Alleen jij kunt deze innerlijke reis maken, terwijl ik je als ‘reisleider’ begeleid en ondersteun.

   

  De kracht van hypnotherapie
  Met hypnotherapie kan je negatieve overtuigingen veranderen, emoties loslaten, patronen doorbreken en interne hulpbronnen aanboren. Antwoorden op lang sudderende vragen kunnen naar boven komen, waardoor je meer innerlijke rust kan gaan ervaren. En door eerst iets in trance te oefenen, kun je het later in het dagelijks leven met meer gemak uitvoeren. Om deze reden wordt ook in de topsport met imaginaties en visualisaties gewerkt. En voor het prikkelbare darm syndroom (PDS) is de werking van hypnotherapie zelfs wetenschappelijk aangetoond!

   

  Waarachtigheid en veiligheid
  Tijdens imaginaire reizen kom je op prachtige bestemmingen waar je de veiligheid en rust kunt vinden die nodig zijn voor heling. Opgekropte spanning kan eindelijk zijn weg naar buiten vinden, waardoor zowel lichaam als geest ontspannen. In trance is er ruimte voor mildheid, waarachtigheid en liefde, zodat je de grote uitdagingen van het leven kunt onderzoeken en accepteren. Net zoals tijdens een echte reis, kun je nieuwe ervaringen opdoen en negatieve overtuigingen omzetten in behulpzame gedachten en gevoelens.

   

  Horen, zien, voelen, ruiken
  Het positieve doel ontdekken is de eerste stap uit de vicieuze cirkel, uit de spiraal naar beneden, uit de innerlijke onrust. Het onderbewuste krijgt met de positieve doelformulering ook al richting om de innerlijke beelden en gevoelens die hierbij horen met nieuwsgierigheid te gaan onderzoeken. Een aantrekkelijk doel wordt zo zintuigelijk mogelijk - in horen, zien, voelen, ruiken - beschreven, zodat het kan worden ervaren en toetsbaar is. En de innerlijke trancereizen geven de ruimte om het gewenste doel te kunnen visualiseren en te ervaren wat er nog nodig is om dit doel te realiseren.

   

  Laten we samen deze reis beginnen en de weg vrijmaken naar een leven met meer rust, lichtheid en positieve veranderingen.

   

   

   

  Lees meer
 • 22/05/2024
  Therapie, EMDR, coaching?

  Een integratieve begeleidingswijze, zoals ik die in de praktijk hanteer, combineert verschillende therapieën en begeleidingsmethoden om aan jouw unieke hulpvraag te voldoen. Ik gebruik elementen uit verschillende therapeutische stromingen. Het doel is om het geheel te begrijpen, zoals je emoties, gedachten, lichaam en zingeving. Door verschillende methoden te combineren, kan ik als therapeut flexibel inspelen op wat jij nodig hebt en een behandeling op maat maken die het beste bij jouw situatie past. Door verschillende technieken te combineren, biedt een integratieve aanpak meer mogelijkheden voor interventie en bevordert het een diepere heling en begrip.

   

  Hieronder een aantal begrippen verder uitlegt. Bel of mail gerust als er vragen zijn.

   

  PSYCHOSOCIALE THERAPIE
  Als je worstelt met psychische of sociale uitdagingen, begeleid ik je bij het verkennen en begrijpen van je emoties, het verhelderen van je gedachten, en het verbeteren van je (interpersoonlijke) vaardigheden. De begeleiding richt zich op het verbeteren van communicatieve vaardigheden, het versterken van zelfbeeld en het effectief omgaan met emoties. Verschillende technieken worden toegepast om je doel te bereiken.

   

  EMDR
  Uit onderzoek is gebleken dat EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) effectief kan zijn bij de behandeling van specifieke angsten. Vaak ontstaat een angst als gevolg van een ingrijpende gebeurtenis. Denk bijvoorbeeld aan angst voor autorijden na een ernstig ongeluk. EMDR helpt traumatische herinneringen te verwerken en de emotionele lading die ermee gepaard gaat te verminderen. Het omvat het gebruik van oogbewegingen, of andere bilaterale stimulatie, terwijl de persoon zich concentreert op de traumatische herinnering.

   

  COACHING
  In vergelijking met therapie zal de focus op het heden en de toekomst liggen. Coaching kan passend zijn als er genoeg draagkracht, ‘ik-sterkte’, is. Draagkracht verwijst naar de mate waarin je in staat bent om met stress, uitdagingen en moeilijkheden om te gaan zonder emotioneel overweldigd te raken. Het idee achter 'ik-sterkte' is dat je kunt leren om je eigen krachten en vaardigheden te herkennen en te benutten om uitdagende situaties het hoofd te bieden.

   

  HYPNOTHERAPIE
  Moderne hypnotherapie is een effectieve, kortdurende, vorm van therapie met langdurige positieve resultaten. Het staat ook bekend als complementaire of aanvullende geneeskunde. Het kan een waardevolle aanvulling zijn op de reguliere geneeswijze. Moderne hypnotherapie maakt gebruik van psycho-analytische en gedragsmatige methoden, maar ook van gesprekstherapie. Medische hypnose is een onderdeel van moderne hypnotherapie en omvat elke interventie in trance die bijdraagt tot vermindering van pijn of stress. Moderne hypnotherapie heeft als richtlijn dat bij pijnklachten de cliënt altijd eerst contact opneemt met de huisarts.

   

  Hypnotherapie is een vorm van therapie die gebruik maakt van trance. Trance is een vorm van diepe ontspanning, een soort gevoel van in een ‘flow’ zijn. Je kunt het gevoel van in trance zijn vergelijken met ‘opgaan’ in een boek of een muziekstuk, of met dagdromen. Prikkels van buitenaf zijn op dat moment even minder belangrijk, je ‘zakt’ meer in jezelf. Met behulp van hypnotherapie kun je meer in contact komen met je onbewuste, zodat je tot positieve veranderingen kunt komen. Metaforisch gezien is het bewustzijn het topje van de ijsberg en de hele berg van kennis, die onder de wateroppervlakte ligt, het onbewuste. Het onbewuste is te zien als een verzameling van alles wat je aan ervaringen hebt opgedaan. Lichaam en geest zijn niet gescheiden, er is een voortdurende wisselwerking met elkaar. Ons onbewuste beïnvloedt ons gedrag, ons denken en onze gevoelens sterk.

   

  Lees meer
 • 11/03/2024
  Regulier versus complementaire zorg

  Veel thema’s worden cognitief benaderd in het reguliere zorglandschap. Mensen die bij mij in de praktijk komen merken dat dit niet voldoende voor hun is. Hun klachten zijn gebleven, ondanks dat zij hiervoor therapie hebben gevolgd.

   

  Daarom een drietal tips:

  1. Onderzoek wanneer de klacht is ontstaan, en begrijp de reden hiervan.
  2. Ga het gesprek oordeelloos aan met jezelf. “Hallo ik? Hoe voel ik mij? En waar voel ik wat? Welke gedachte heb ik nu?”. Neem hier de tijd voor, zodat je meer bewust kunt worden van wat je voelt of denkt. Vanuit ontdekken kun je gaan veranderen. Je kunt oude patronen, die niet meer helpend zijn, gaan bijsturen. Zo kan je andere keuzes gaan maken.
  3. Rust gaan ervaren in je lijf en hoofd.

   

  Het laatste is wat er vaak mist in de reguliere aanpak. Wat maakt dat de klachten kunnen blijven bestaan. EMDR, hypnotherapie, verdiepende adem-en ontspanningsoefeningen en lichaamsgericht werken kan helpen om meer rust te ervaren.

  Lees meer
 • 11/03/2024
  Preventie en herstel

  Uw medewerker is belangrijk voor uw bedrijf. Loopt uw medewerker echter vast door wat er op het werk gebeurt? Wordt de werksituaties als belastend ervaren? En wordt de fysieke en/of mentale veerkracht van uw medewerker hierdoor op de proef gesteld? De persoonlijke begeleidingswijze van Mirjam Verschoor richt zich op duurzame oplossingen voor de klachten van uw medewerker, zodat uw medewerker weer snel aan de slag kan gaan of dat uw medewerker ontdekt wat nodig is om met energie het werk te kunnen blijven doen.

   

  Veel voorkomende klachten die naar voren komen zijn: chronische pijn, angst en stress. Er wordt gewerkt met verschillende methodieken, zodat uw medewerker de persoonlijke begeleiding krijgt die nodig is. Van cognitieve gedragstraining, ontspannings -en ademhalingsoefeningen, coaching, lichaamsgericht werk, tot en met psychosociale therapie, hypnotherapie en EMDR. Door de inzet van de professionele begeleiding af te stemmen op de hulpvraag van uw medewerker neemt het ziekteverzuim af. De doelgerichte en efficiënte aanpak is kort en oplossingsgericht.

   

  Bel: 06141465700 of mail: info@mirjamverschoor.nl als u uw medewerker effectieve, professionele en persoonlijke begeleiding toewenst. Ik kom graag vrijblijvend langs om te bespreken wat ik voor of u of uw organisatie kan betekenen. 

   

  Een kortdurend coaching traject, waarbij de persoonlijke prestaties een boost gegeven kunnen worden, behoort ook tot de mogelijkheden. Zo is bijvoorbeeld voor het visualiseren van de te behalen doelen mijn begeleidingswijze ook erg geschikt.

  Lees meer